Sverige

Digital effekt

Facebookdelningar: +480% 
Sajtbesökare: +30%

Utrikesdepartementet, Visit Sweden, Business Sweden och Svenska institutet saknade en sammanhållen identitet i Sverigekommunikationen. Vårt uppdrag var att skapa ett sammanhängande strategiskt och praktiskt identitetsprogram för varumärket Sverige.

Nation branding är en utmaning som kräver design som speglar både en fysisk plats, människor, näringsliv och kultur. Kort och gott: designen måste kommunicera ett lands hjärta. För detta krävs enkelhet, noggrannhet och hållbarhet.

Identiteten ska vara gångbar för varje enskild organisation samtidigt som den ska fungera när olika avsändare kommunicerar samtidigt.

Något oväntat, eller kanske väntat, blev det den svenska flaggan som fick agera symbol för varumärket Sverige. I samma färgställning och proportioner som har använts sedan 1600-talet. Tillsammans med ordbilden “Sverige”, skrivet på det språk där kommunikationen sker, skapas en flexibel och responsiv logotyp. 

Identitetens primärfärger är den gula och blå från flaggan medan de initiala accentfärgerna är baserade på illustrationerna i Carl von Linnés “Systema Naturae” (Linnés facklitterär verk som beskriver idén om en hierarkisk klassificering av naturen.)

Valet av typsnitt är viktigt för alla varumärken med en visuell identitet. Sweden Sans är exklusivt framtaget för Sverige och är landets officiella typsnitt. Det används i all kommunikation som rör Sverigebilden.

Målet med Sweden Sans var att skapa extrem enkelhet med unikitet, flexibilitet och hållbarhet. Som inspiration har vi använt gamla vägskyltar, monospaced fonts, klassiska sans serifer och Skandinavisk design.

Att Sverige har ett eget typsnitt har rönt stor uppmärksamhet världen över:
Läs mer om typsnittsprojektet Sweden Sans.
Sweden Sans är nu en dans. I Bukarest.
Inslag i SVT.

 

 

Vi tycker att Sverige ska visa vilket innovativt och progressivt land vi är. Därför har vi adderat teknologisk smartness till identiteten genom tjänster initialt framtagna av oss: Identity tool, Official Anglemaker, Imagebank Sweden och Migration Sweden.

Identity tool är ett verktyg för att skapa anpassade varumärkesmanualer. Sveriges identitet finns tillgänglig enbart digitalt vilket gör den lättåtkomlig och alltid uppdaterad. 
Läs mer: sweden.identitytool.com

 

Official Anglemaker är ett verktyg för att visuellt kommunicera Sverige i relation till andra platser. Förhållandet skapar ett unikt vinkelmönster som kan användas i den kontext man kommunicerar.
Prova själv: Official anglemaker

Imagebank Sweden är en bildbank tillgänglig för alla som vill marknadsföra Sverige utomlands. Fotografierna är tagna av både proffs- och amatörfotografer.
Sök bilder här: imagebank.sweden.se

Med hjälp av data och personliga berättelser visar Sweden and Migration hur vår historia skapats i förhållande till in- och utvandring, bortom fördomar och antaganden.
Besök: Sweden and Migration

Vi har tagit fram koncept och design av flera digitala tillämpningar, som en naturlig del av identiteten. Exempel: sweden.se, Sveriges officiella webbplats, sweden.cn, sharingsweden.se, work.sweden.se, studyinsweden.se, swedishmoments.se.

Ett antal filmer med olika syften har producerats av andra byråer, med oss som ansvariga för varumärket. Exempel: Find your Swede och nu senast This is Sweden

Sedan den nya identiteten lanserades har en stor mängd officiella trycksaker, i form av allt från broschyrer till böcker, designats. De vi visar här är de som vi ansvarat för. Tillämpningar i form av fysiska miljöer har pågått i över 2 år, i en mängd olika länder.

Eftersom landet Sverige oftast har flera organisationer och företag som avsändare samtidigt i utlandskommunikationen, så har vi skapat ett avsändarsystem där både hierarki och avsändare framgår tydligt.

Identiteten har dessutom både inspirerat och samverkat med med andra identiteter. Exempel: Democreativity, Svenska Institutet, Visit Sweden, Study in Sweden, Sharewear m.fl. Här är några exempel på det.